5 nasvetov za dobro počutje v jesenskem času

Po kitajski medicini prihajamo v obdobje Yin energije, kjer se vse v naravi in v naših telesih pripravlja na ‘zimski’ počitek. Dogajanje v telesu, kot je pretok telesnih tekočin in vitalne energije po meridijanih, se v tem obdobju upočasni zato moramo tudi mi prilagoditi svoj življenjski slog v bolj umirjen način delovanja. Bodimo bolj prizanesljivi do sebe, poslušajmo svoje telo kaj nam sporoča in upoštevajmo notranjo intuicijo.
V jesenskem času vladata energiji Pljuč in Debelega črevesa, čustvo, ki je z njima po sistemu TKM močno povezano pa je žalost. Nič ni narobe, če se v tem obdobju počutimo bolj žalostni, manj aktivni in mogoče celo manj družabni. Poglobimo se vase in svoje občutke sprejmimo takšne kot so, saj so del nas.

1. Ostanimo aktivni!

V času vladavine elementa Kovine in Vode, ki sledi, je izredno pomembno, da ostanemo fizično aktivni. Telesne vaje aktivirajo pretok vitalne energije Qi in še posebej krepijo Pljučni Qi, kar spodbuja sproščanje hormonov sreče in s tem uravnava naš celotni čustveni svet. S prehajanjem Yang energije v Yin se tudi v telesu upočasnijo pretoki telesnih tekočin, zato moramo, ne glede na vreme, ostati disciplinirani in redno izvajati telesne vaje. Ko začne energija v telesu zastajati se začne kopičenje stresa, nejevolje in melanholije.

2. Jeseni jem hruške!

Po tradicionalni kitajski medicini ima hruška lastnost, da obnavlja telesne tekočine, poteši žejo, pomirja srce, vlaži pljuča, lajša nemir, pospešuje uriniranje, razstruplja telo, raztaplja sluz v pljučih in grlu ter tudi lajša kašelj. Idealna je torej za jesenske in zimske mesece, ko nas zlahka prizadene prehlad in nas muči nadležen kašelj, hripavo grlo in nabrana sluz, ki nam preprečuje, da bi se telo hitreje ozdravilo. Hruška je živilo, ki ga kitajski zdravniki priporočajo za jesen, tako preventivno kot tudi za lajšanje tegob v akutnem stanju. Po lastnostih je hruška hladno živilo, ki vlaži, v TKM pravimo, daje to Yin živilo. Iz tega razloga se priporoča v primeru, ko je ozračje suho, kar je značilno za jesen in element Kovine, saj se takrat vročina hitro naseli v predel pljuč, ki pa jo hruška lepo pomiri.

3. Lilijini cvetovi

Pljuča se jeseni hitri izsušijo, zato je treba piti veliko tople tekočine in jesti veliko sveže in kuhane zelenjave ter sadja, drugače se lahko začenjajo pojavljati kašelj in druge bolezni pljuč in dihal. Za pljuča se priporoča piti in jesti posušene lilijine cvetove (lahko kot čaj ali v obliki najrazličnejših jedi), saj lepo navlažijo in okrepijo pljuča.

4. V jeseni oblačila dodajam po slojih!

V TKM velja načelo, da moramo spomladi, ko vreme postaja toplejše, sloje oblačil odlagati počasi, tudi če nam je vroče, da se ne prehladimo. Prav tako velja, da jeseni oblačila dodajamo čim počasneje, da se telo pripravi na hladnejše mesece. Torej načelo krepitve odpornosti z izpostavljanjem hladu poznajo tudi v TKM, vendar ni tako ‘drastično’ kot ponekod na Zahodu, kjer ljudje tudi goli hodijo na sneg za nekaj minut, da si okrepijo odpornost. Takih postopkov zdravnik Cheng Ping ne priporoča ljudem, ki tega niso vajeni, tisti, ki to počnejo že dolgo, pa lahko brez problemov nadaljujejo.

5. Če te doleti prehlad – kaj storiti?

V akutnem stanju: Povezava akupunkturnih točk GB 21 ali Jian jing in ST 36 ali Zusanli pomaga pri kašlju, zasluzenosti, glavobolu, oteženem dihanju in bolečinah v vratu in ramenih, zato v akutnem stanju z globokimi pritiski masirajte obe omenjeni točki in začutili boste takojšnje olajšanje! Točke masirajte večkrat na dan!