revija Bodi zdrava: Izboljšajte svojo prebavo

TKM: Tradicionalna kitajska medicina je sistem, ki vključuje nauk o diagnostiki, vzrokih, nastanku in poteku bolezni ter metodah, kako jih odpraviti.

Za pretvorbo hrane v energijo in hranila za telo je odgovoren vaš prebavni sistem. Zato, da lahko ta proces nemoteno poteka, je izjemno pomembna zdrava prebava.Nasveti tradicionalne kitajske medicine (TKM) vam bodo pomagali skrbeti za zdravo črevesje in prebavni sistem.

Kako deluje prebava v skladu s TKM?

Kadar zdravniki TKM govorijo o bolezni, govorijo o notranjih neravnovesjih, ki povzročajo zastajanje vitalne energije Qi ali krvi. Kar zadeva prebavo, so v primeru neravnovesja najpomembnejša tri področja ali organi: Želodec, Jetra in Vranica. Beseda ‘Vranica’ v TKM ne ustreza anatomskemu delu, ki se imenuje vranica. Namesto tega se nanaša na funkcionalno (ne fizično) entiteto, povezano z želodcem. Skupaj z želodcem ureja absorpcijo hrane in razprševanje hranilnih snovi po telesu in pošilja preostale neuporabne tekočine v ledvice in mehur. Če je prisotna težava kot je driska, napihnjenost in glavobol, je to po TKM velikokrat povezano z nepravilnim delovanjem Vranice.
Simptomi, kot so bruhanje in pogosti vetrovi pa so znak neuravnoteženega želodca. Prav tako imajo pomembno vlogo pri prebavi tudi jetra, saj po TKM nadzorujejo pretok vitalne energije Qi in krvi v telesu ter tako pomagajo vranici in želodcu.

Najprej ugotovite ali potrebujete več Yina ali več Yanga!

Ravnovesje je ključno načelo daoistične filozofije, ki je temelj tradicionalne kitajske medicine (TKM). Uživanje uravnotežene hrane med Yin (hlajenje) in Yangom (ogrevanje) je ključnega pomena za ohranjanje pretoka energije Qi v telesu, kar vodi do dobrega zdravja. Potrebno je prilagoditi vnos živil Yin in Yang narave glede na individualne potrebe telesa. Če imate tekoče blato, prisotno slabost in drisko, je to znak,da je v telesu preveč vlage (Yin) v želodcu.
Če želite ogreti telo, poskusite jesti živila, ki so po lastnostih topla kot so ingver, proso, oves, korenje in repa. Izogibajte se hladni hrani, mlečnim izdelkom, sladkorju, sladoledu, ledenim pijačam in sušiju, ki v tem primeru škodijo vranici.
Zaprtje pa je znak prekomerne vročine (Yang), ki jo spremljajo simptomi kot so zgaga in nenasiten apetit. Poskusite jesti živila, ki so po lastnostih hladna kot so citrusi, tofu, zelena solata, jabolka in kumare. Izogibajte pa se začinjeni hrani, alkoholu in prekomerno slani hrani, ki lahko draži želodec in povzroči prebavni ogenj.

Ključne sestavine za dobro prebavo

Riž: Parjeni beli riž je nežen in lahko prebavljiv, telo pa nežno ogreje in s tem odvaja odvečno vlago.
Cimetovo lubje ali rou gui je še ena ključna sestavina za ogrevanje želodca. V segreto juho iz ovčetine dodajte paličico cimeta ali zmešajte cimetov prah z mlačno vodo in ga popijte. Lahko dodate še malo žličko medu,ki bo dodatno okrepil sistem vranice.
Čaj iz glogovih jagod krepi vranico, pospešuje pretok krvi in celo pomaga pri hujšanju. Raziskave kažejo, da lahko ekstrakt jagode gloga zniža holesterol, razširi krvne žile in okrepi srčno-žilno aktivnost. Za pripravo čaja v približno 4 dlc vode 15 minut kuhajte žlico posušenih jagod glog.
Posušeni pomarančni ali mandarinski olupki so dober vir vitamina C in odvajajo vlago, zato so idealni dodatek za vse, ki jih muči slabost in bruhanje ter imajo težave pri odvajanju blata. Posušene olupke lahko dodate juham, kašam in tudi mesnim jedem.

Nasveti za izboljšanje prebave

Med obrokom se posvetite le hrani! Izogibajte se branju, gledanju televizije ali gledanju telefona med jedjo. Te dejavnosti preusmerijo kri stran od želodca do možganov in preprečujejo pravilno prebavo hrane.

  • Uporabljajte sezonske sestavine: TKM sloni na uskladitvi človeka z naravo, ki sta neločljivo povezana, zato je eden od načinov za zdrav prebavni sistem, da jeste svežo sezonsko hrano in tako ohranite harmonijo z naravo.
  • Zaužijte mogočen in močen zajtrk in lahkotno večerjo: Energija Qi se giblje skozi telo ciklično, zato so različni organi v različnih točkah dneva bolj obremenjeni oz zaposleni. Želodec in vranica optimalno delujeta zjutraj, med 7. in 11. uro. Ključno je, da je zajtrk prisoten v tem časovnem okviru.Izogibajte pa se uživanju prigrizkov pozno zvečer ali ponoči,saj to obremenjuje vaš prebavni sistem, kar vodi k slabši prebavi in povečanju telesne teže. Želodec tako dela nadure, ko bi moral počivati!
  • Izogibajte se hladni in surovi hrani. Po TKM telo preoblikuje hrano tako, da jo segreva s »prebavnim ognjem«. Zato je kuhana hrana enostavno prebavljiva, medtem ko hladna in surova hrana (kot so solate, suši, oreščki) porabijo dodatno energijo, zaradi česar prebavni proces deluje manj dobro. Surovo sadje je v redu, ker je lažje prebavljivo. Da ne boste obremenili želodca, skušajte jesti čim več kuhane hrane.
  • Pustite skrbi, poskrbite, da ste srečni! Skrb, tesnoba in pretirana zaskrbljenost in razmišljanje so čustva, ki so tesno povezana z želodcem in vranico, ta čustva pa v presežku še posebej vplivajo na vaše prebavno zdravje.

Akupresura za zdravje želodca

Predel točke Zhongwan ali CV12 je celotno območje pod prsnico do popka oz predel nad popkom. Masaža tega področja lahko pomaga okrepiti vaš prebavni sistem in lajša simptome, kot sta slabost in pomanjkanje apetita. Območje nežno masirajte tako, da eno roko položite na drugo in počasi naredite pet krogov, nato še pet krogov. Potem obrnite smer in naredite pet krogov. To rutino ponavljajte približno pet minut.