Oranžni sladek krompir – tega pa res nisem vedel/a!

Po tradicionalni kitajski medicini (TKM), ki zajema teorijo o petih elementih, so barve in okusi povezani z energijskimi funkcijami nekaterih organov. TKM se poglablja v zdravilne lastnosti živil, ker upošteva, da je prehrana del načrta zdravljenja za podporo oslabelemu organu.

ELEMENT ZEMLJA

Barva elementa Zemlje je oranžna, rumena, medtem ko je okus sladek. Zemlji pripadata 2 organa, to sta Vranica in Želodec. Element Zemlja je poseben element, saj se pojavlja v vseh prehodnih obdobjih v letu, zato sta omenjena organa skozi vso leto na preizkušnji. Kadar se vranična energija izčrpa se to odraža tudi na našem imunskem sistemu. Takrat smo bolj podvrženi prehladnim obolenjem in virusom, alergijam in splošnim pomanjkanjem energije preko dneva, še posebej v popoldanskem času. Rado se nam spi, prisoten je občutek teže telesa, do gibanja nam ni, zato nenehno iščemo izgovore, da ostajamo doma in počivamo. Na dolgi rok pa to vsekakor ni dobro. Vranica je namreč organ, ki ima za nalogo, da proizvaja življenjsko energijo Qi. Telo tako mora ostati v gibanju, kljub utrujenosti, saj se mora energija razprševati, da odpadne snovi ne zastajajo v telesu. Bolj kot je telo utrujeno, bolj ga moramo gibati. Včasih so dovolj že krožni gibi sklepov in enostavne raztezne vaje, da spodbudimo delovanje Vranice.

KAJ NAM PONUJA SLADKI KROMPIR?

Sladki krompir je izjemno dober za prebavo. Njegova oranžna barva in sladek okus koristita najbolj želodcu in vranici. Kaj pravzaprav vsebuje:

Beta-karoten (provitamin A): Pomemben je med drugim za normalno rast, za delovanje imunskega sistema, delovanje vida, presnovo železa in izgradnjo ter delovanje kože in sluznic. Živila, bogata z beta-karotenom, vsebujejo veliko antioksidantov in lahko ščitijo pred pojavom rakastih obolenj debelega črevesa in prostate, hkrati pa zmanjšujejo znake staranja!
Vitamin A: Beta-karoten se v telesu pretvori v vitamin A, ki pa je izredno pomemben za rast kosti in zdravje vida. Telesu pomaga tudi pri proizvajanju belih krvnih celic, ki se borijo proti virusom in bakterijam. En srednje velik sladek krompir zagotavlja preko 400% vašega dnevnega vnosa vitamina A. Ja, prav ste prebrali, 400%!

Vitamina E in C: Sladek krompir vsebuje veliko vitamina E za zdravo, gladko kožo in lase ter vitamina C, ki nam pomaga v sezoni prehladov in gripe.

Zdravo srce: Zaradi visoke vsebnosti kalija sladek krompir pomaga uravnavati tekočino v telesu in znižuje krvni tlak. V gomoljih je tudi veliko vitamina B6, ki pomaga krvi, da prosto teče skozi arterije in krvne žile.

Regulator krvnega sladkorja: Medtem, ko je sladek krompir naravno sladek, ima nizek glikemični indeks. Sladek krompir se v telesu počasi razgradi in tako pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja. Poleg tega je bogat z manganom, ki telesu pomaga pri presnovi ogljikovih hidratov.

Bogat z vlakninami: Predvsem koža (olupek) sladkega krompirja je bogat z vlakninami, zato ga pecite in pojejte z olupkom, le prej ga dobro operite pod tekočo vodo. Vlaknine so še posebej pomembne za zdravo prebavo.

Potrebujete še dodatni razlog, da se odločite za pripravo sladkega krompirja? Poleg vsega naštetega je izjemno dobrega okusa in tudi otroci ga naravnost obožujejo. V azijski kuhinji je velikokrat prisoten v raznih sladicah. Je zelo enostaven za pripravo in vsestranski: lahko je pražen, kot pire, dodan juham in enolončnicam, pečen v raznih pitah, sladkih in slanih ali enostavno samo pečen v pečici. Dober tek!