Zakaj je v jesenskem času dobro jesti hruške?

Tradicionalna kitajska medicina deli hrano po sistemu petih elementov, ki so Les,Ogenj, Zemlja, Kovina in Voda. Vsakemu elementu pa pripada določen okus, ki je vezan na 2 notranja organa. Pravimo jim tudi polni in votli organ ali Yin in Yang organ določenega elementa. Jesen je čas, ko vlada element Kovina. Pripada mu bela barva ter bolj pekoč okus, organa ki se vežeta nanj pa sta Pljuča in Debelo črevo. Kljub temu, da hruška ni pekoča pa ima za jesen in naš imunski sistem pomembno vlogo. Zakaj?

Po tradicionalni kitajski medicini ima hruška lastnost, da obnavlja telesne tekočine, poteši žejo, pomirja srce, vlaži pljuča, lajša nemir, pospešuje uriniranje, razstruplja telo, raztaplja sluz v pljučih in grlu ter tudi lajša kašelj. Idealna je torej za jesenske in zimske mesece, ko nas zlahka prizadene prehlad in nas muči nadležen kašelj, hripavo grlo in nabrana sluz, ki nam preprečuje, da bi se telo hitreje ozdravilo.

Hruška je živilo, ki ga kitajski zdravniki priporočajo za jesen, tako preventivno kot tudi za lajšanje tegob v akutnem stanju. Po lastnostih je hruška hladno živilo, ki vlaži, v TKM pravimo, daje to Yin živilo. Iz tega razloga se priporoča v primeru, ko je ozračje suho, kar je značilno za jesen in element Kovine, saj se takrat vročina hitro naseli v predel pljuč, ki pa jo hruška lepo pomiri.

Kako si lahko pripravimo zdravilni napitek ali juho iz hruške?

TRADICIONALNI KITAJSKI RECEPT IZ HRUŠKE IN SLADKORNIH KOCK:

  • 1 cela hruška sesekljana na koščke (vključno s sredico, peškami)
  • 3 do 4 kocke sladkorja
  • 2 skodelici vode

Hruško narežemo na majhne koščke. Skupaj s sladkornimi kockami jo zmešamo v vodi ter pristavimo na ogenj, kjer na majhnem ognju pustimo vreti 5 minut. Ko je ‘juha’ ohlajena tekočino popijemo in lahko pojemo tudi hruško, vse dele razen sredice (ki jo prav tako kuhamo zraven). Da se doseže maksimalni učinek juhe pa je dobro, da jo najprej ohladimo in ne pijemo vroče.

In kakšni so učinki tega recepta? Ta sladica ali juha doda potrebno vlago pljučem, da lahko optimalno delujejo. Prav tako čisti prekomerno toploto iz pljuč in debelega črevesa. Priporoča se, da je uživa 2 do 3 krat na teden.

IN ŠE ENA ZANIMIVOST ZA KADILCE: Kajenje izsuši pljuča. Uživanje hrušk lahko pomaga povečati vlago ter zmanjšati škodo v pljučih zaradi kajenja.

Kdaj je odsvetovano jesti hruške? Predvsem se ne priporočajo ljudem, ki jih muči driska ali jih zelo rado zebe ter imajo ves čas mrzle noge in roke, saj so hruške po lastnostih hladno živilo in se s tem lahko omenjeni simptomi poslabšajo. Najbolje se je posvetovati z zdravnikom kitajske medicine, ki bo glede na pulz in jezik diagnozo lahko najbolje svetoval o prehrani in zeliščih.