Fige v TKM – lastnosti fig in recept

Fige so prisotne v prehrani vseh starih kultur. Vsebujejo zdravju koristne topne prehranske vlaknine, minerale, vitamine in močne antioksidante, ki nevtralizirajo proste radikale v telesu in se borijo proti boleznim. Fige ščitijo srce, uravnavajo delovanje ledvic in jeter, znižujejo krvni tlak, zmanjšujejo pojavnost degeneracije rumene pege in zavirajo nekatere vrste raka, zlasti raka dojke po menopavzi.

Fige v TKM

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) fige obravnava kot živilo, ki sočasno uravnoveša elementa Yin in Yang. Po lastnostih ustrezajo sladkemo okusu vendar imajo na telo in organe nevtralni učinek glede na lastnost temperature. Po TKM se živila namreč delijo glede na 5 lastnosti (toplo, vroče, hladno, mrzlo, nevtralno) in 5 okusov (grenko, kislo, sladko, prekoče, slano). Iz telesa odvajajo odvečno toploto in pospešujejo izločanje sline ali telesnih tekočin, krepijo želodec, lajšajo težave z zastrupitvijo in zmanjšujejo otekline.

lastnosti fig tkm

Recept iz fig – kot sladica, zdrav zajtrk ali predjed

8 fig narezanih na majhne kocke
Svež nariban ingver
Sok in lupina 1 limete
1 žlica agavinega sirupa
½ čajne žličke mastika likerja (po želji)

Postopek: Vse sestavine dobro zmešamo v skledi in pustimo počivati ​​v hladilniku približno eno uro. Za serviranje lahko uporabimo velike liste bazilike, na katere položimo veliko žlico figove zmesi in po vrhu potresemo pražene slane pistacije.

Če želite figovo dobroto postreči kot predjed potem zraven dodajte še košček mehkega kozjega sira!

fige v tkm

Če imate kakršnakoli vprašanja glede zdravljenja s tradicionalno kitajsko medicino smo za vas na voljo v naši ordinaciji na Savski cesti 10 v Ljubljani. Za termin nas pokličite na telefonsko številko 031 766 888, z veseljem vam bomo pomagali na poti do zdravja, ki si ga zaslužite!

Vedno na vaši strani!

Ekipa Dao TKM