sodelovanje z revijo Pomagaj si sam – Jesen in TKM

Jesen je čas za nov začetek
Jesen je za tradicionalno kitajsko medicino (TKM) čas za nov začetek. Ker je princip TKM »bolje preprečiti kot zdraviti«, vam ponuja številne načine za krepitev imunskega sistema, ki temeljijo na starodavnih načelih ohranjanja ravnovesja in harmonije med telesom, umom ter vitalno energijo či. Kateri so prej omenjeni načini, smo povprašali dr. Wang Zilija iz ljubljanske ordinacije Dao TKM, ki je v Sloveniji že vrsto let in pozna tudi posebnosti našega prostora.

Po TKM je dober imunski sistem rezultat ravnovesja med jin in jang, zdravega delovanja organov in pravilnega pretoka vitalne energije, krvi in telesnih tekočin. Seveda pa se prilagaja letnim časom, saj je v vsakem obdobju leta treba malo drugače skrbeti zase. »Za dobro zaščito pred prehladi je pomembno, da so uravnoteženi vsi elementi v telesu, to so les, ogenj, zemlja, kovina in voda. Vsakemu elementu pripadata dva notranja organa, čutilo, tkivo, telesna tekočina, barva, okus, letni čas …,« začne dr. Wang. Telo se začne na jesen in zimo pripravljati že v poletnih mesecih, saj je takrat energija jang na vrhuncu. Prav ta energija ima tudi najpomembnejšo vlogo pri izgradnji imunskega sistema. Med organi pa so glavni »igralci« ledvice, pljuča in vranica oziroma elementi vode, kovine in zemlje.

Opustite, česar ne potrebujete

»Jeseni narava opravlja generalno čiščenje in se pripravlja na zimski počitek. Veter odnaša odpadlo listje, čisti reke in odplakuje nepotrebne stvari. To je čas, ko lahko tudi ljudje opustimo stvari, ki jih v življenju ne potrebujemo. Omejujoče navade, škodljive misli, hrano, ki nam ne koristi, odnose ali ljudi, ki nam energijsko ne ustrezajo, strupe, ki vplivajo na naše zdravje. To je čas, da iz hiše odvržemo stvari, ki jih ne potrebujemo. Prav tako je to čas, da opustimo stara in negativna čustva, ki nas obremenjujejo, ter se znebimo stresa ali se ga vsaj naučimo obvladovati. Dihalne tehnike ne vzamejo veliko časa, imajo pa izjemno dobre rezultate. Vsako jutro in zvečer pred spanjem pet minut globoko dihajte s prepono. Ne le, da boste veliko boljše spali, s tem boste okrepili tudi pljučno energijo in imunski sistem,« svetuje dr. Wang in dodaja, da na vas ne bo strah opustiti starih vzorcev in stvari, saj boste le tako naredili prostor za nove, boljše in dragocenejše navade.

jesen tkm

Razgibajte črevesje!

Jeseni je debelo črevo še posebej aktivno. Ko lahko bolje in bolj redno odvajamo blato, lahko tudi čustveno in miselno pustimo stvari za sabo. S tem pomagamo telesu graditi dober imunski sistem. V Dao TKM so nam dali konkretne napotke za zdravo črevesje.

Tekočina. Popijete dovolj vode? Splošno priporočilo je dva litra na dan, vendar so naše potrebe zelo različne. Nekateri potrebujejo več tekočine, drugi manj. Splošno priporočilo je, da popijemo en kozarec vode na uro. Najpomembnejše pa je pitje vode zjutraj, ko vstanemo, saj je takrat v telesu največja koncentracija strupov, telo pa najbolj dehidrirano. Pomembno je tudi, da pred skodelico kave in po njej vedno popijemo nekaj vode, saj s tem poskrbimo za manjše nihanje krvnega tlaka in zdravje srca.

Masaža trebuha. Vsakodnevno masiranje trebuha je po mnenju dr. Wanga prav tako odlična tehnika za zdravje črevesja, ki spodbudi njegovo gibanje, sprosti napetosti in izboljša pretok energije v trebušnem predelu. Masaža se izvaja z nežnimi krožnimi gibi v smeri urinega kazalca okoli popka.

Topli zeliščni čaji. Kitajci imajo zelo radi čaje, vendar se dobro zavedajo, da ima vsak svoje koristi. Ni torej vseeno, kateri čaj pijete. Topli zeliščni čaji, kot so ingverjev, cimetov, kamilični ali iz poprove mete, spodbujajo prebavo in pomagajo pri razgibavanju črevesja. Grško seno in korenina rabarbare se pogosto uporabljata za lajšanje zaprtja, vendar ju je treba uporabljati zmerno.

jesen in tkm pomagaj si sam

Hrana in zelišča, ki spodbujajo gibanje črevesja. TKM v tem času priporoča uživanje živil, kot so sezamova semena, slive, sladki krompir, med in fige, ki so znani po svojem blagodejnem učinku na gibanje črevesja. Zelišča, kot so magnolija, angelika in coptis, tudi spodbujajo prebavo.

Gretje trebuha. Zelo koristno je gretje trebušnega dela. Topla obloga na trebuhu, npr. s toplo brisačo ali termoforjem, pomaga izboljšati prekrvitev in pretok vitalne energije v črevesju ter spodbuja gibanje črevesja. Moksibustija (segrevanje akupunkturnih točk s kitajskim divjim pelinom) pomaga okrepiti vitalno energijo in spodbuja pravilno delovanje prebavil.

Pazite se prepiha. V tradicionalni kitajski medicini velja, da v telo iz okolice prodirajo negativni vplivi, ki škodijo telesu, to so vročina, vlaga, hlad in veter. Ko se ti vplivi naselijo v meridianski sistem, začnejo krožiti v telesu in zastajajo tam, kjer smo najšibkejši. Ko je zastoj prevelik, ga imunski sistem težko premaga in zlahka izbruhne bolezen. Zato se jeseni izogibajte predvsem prepihu hladnega zraka, zlasti med dolgotrajnim sedenjem ali mirovanjem ter med spanjem. Tudi pri prehodu iz toplega v mrzlo (npr. trening v telovadnici, nato hoja iz toplega v zunanji hlad za pot domov) telesu povzroči zastoj hladu, vlage in vetra. S seboj imejte letnemu času primeren šal. Svila poleti, lahki bombažni šal spomladi ali jeseni ter debelejši volneni šal pozimi. V kitajski medicini so zadnji del vratu, dno lobanje in zadnji del ramen pomembna področja, ki jih je treba pokriti, da se izognete prehladom in gripi. Nošenje šala preko vratu in čez ramena je eden najboljših načinov za zaščito telesa pred temperaturnimi spremembami in zmanjšanje dovzetnosti za prehlad in gripo. Sicer pa dr. Wang priporoča, da se takrat, ko vas zebe, čim prej oprhate z vročo vodo, pri čemer se osredotočite predvsem na vrat in hrbet. Nato si privoščite toplo hrano ali pijačo, na primer ingverjev čaj z limono.

prehlad in prepih tkm

Po TKM so pljuča odgovorna za nadzor obrambne energije in kože ter preprečujejo vdor patogenov v telo, vranica je odgovorna za proizvodnjo energije in krvi iz hrane, kar krepi splošno vitalnost in imunski sistem, ledvice pa so temelj življenjske energije in podpirajo funkcijo imunskega sistema. Akupunktura pomaga na naraven način uravnovesiti funkcije vseh treh organov, s čimer izboljša obrambo telesa.

Če imate kakršnakoli vprašanja glede zdravljenja s tradicionalno kitajsko medicino smo za vas na voljo v naši ordinaciji na Savski cesti 10 v Ljubljani. Za termin nas pokličite na telefonsko številko 031 766 888, z veseljem vam bomo pomagali na poti do zdravja, ki si ga zaslužite!

Vedno na vaši strani!

Ekipa Dao TKM