Članek je izšel v Novicah št. 7 od Terra Nova, v mesecu septembru 2018
Na začetku jeseni, ki se po kitajskem koledarju začne že 7. Avgusta in konča 2. Novembra, je vreme še vroče. Takrat se okolje počasi začne ohlajati, dokler ne preidemo do zime. V tem obdobju počasi pojema energija Yang in narašča energija Yin. Če želimo krepiti ali ohranjati svoj imunski sistem, moramo reagirati, že preden nam energija upade, to je predvsem v času poletja, pravi dr. Cheng Ping, kitajski zdravnik, ki zdravi v ljubljanskem centru Dao TKM.
»Jesen je po tradicionalni kitajski medicini (TKM) za telo zelo izsušujoče obdobje, ki lahko oslabi pljuča, zato moramo paziti, da se ravnamo po priporočilih pri prehrani. Ker temperaturna razlika med dnevom in nočjo postaja vse večja, hitro zbolimo, kar se pokaže predvsem na pljučih. Pri čustvih moramo paziti na ravnovesje, saj je to tudi na Kitajskem obdobje, ko smo bolj žalostni in slabše razpoloženi,« pravi dr. Cheng Ping, ki tudi pri nas ljudem pomaga z akupunkturo in zelišči, tako kot je to v tem času praksa na Kitajskem.
Za boljše zdravje in boljše počutje je tako jeseni priporočljivo, da hodimo zgodaj spat in zgodaj vstajamo. Še bolj kot v drugih letnih časih je pomembno gibanje, predvsem hitra hoja, počasen tek, joga… Pri hrani se priporoča več kislih in manj pekočih jedi. Zelo koristen je tudi med.
Pri nas medicina predvsem zdravi, kitajski zdravniki pa težave raje preprečujejo. Prav zato je tako pomembno, da se že vnaprej pripravimo na obdobje, ki sledi. Na zimsko obdobje je tako priporočljivo misliti že poleti, ko vlada energija Yang; ta j povezana z vranico, ki krepi imunski sistem. Zato poleti ne smemo piti mrzlih pijač in jesti hrane iz hladilnika, izogibati se klimatskim prostorom, saj se v šibko telo začne kopičiti hlad, ki pozneje obremeni imunski sistem in povzroča najrazličnejše težave.
»Pozimi je telo najbolj dovzetno za vdor Hladu in Vlage v telo, predvsem zaradi snega,« razlaga dr. Cheng Ping. »Ljudje, ki imajo primanjkljaj energije Yang, lahko hitro zbolijo. Pojavljajo se bolečine revmatološkega izvora in glavoboli, poviša se krvni tlak, okrepijo se težave oz simptomi, povezani z ožiljem, več je lahko kapi…«
POZABITE NA ODVEČNE KILOGRAME DO POMLADI
Ste vedeli, da TKM v času zime ne priporoča hujšanja, saj je okolje premrzlo in se telo težje poti, ker so pore bolj zaprte? Hujšanje je najbolj ‘zdravo’ (vendar nikoli ne sme biti radikalno) v času, ko so temperature zunaj tople, saj z manjšim naporom dosežemo večje rezultate.
Dr. Ping pravi, da se morajo na zimo in jesen še posebej dobro pripraviti starejši ljudje s kroničnimi težavami. Jeseni vladajo v ozračju večje temperaturne razlike, zato je telo dobro zaščititi tudi tako, da se zunaj ne zadržujemo prezgodaj zjutraj ali prepozno zvečer. Športne aktivnosti tako prestavimo na popoldne ali v notranje prostore. »Mlajši, ki jih ne pestijo težave, lahko svojo kondicijo ohranjajo tudi z vadbami v fitnesu, vendar naj se po vadbi nikakor ne prhajo z mrzlo ali hladno vodo. Telo naj se najprej ohladi, potem naj sledi topla prha. Enako je z uživanjem tekočin med vadbo in po njej – nikakor mrzle vode, temveč mlačno oziroma pri sobni temperaturi,« svetuje dr. Ping.
Pljuča se jeseni hitri izsušijo, zato je treba piti veliko tople tekočine in jesti veliko sveže in kuhane zelenjave ter sadja, drugače se lahko začenjajo pojavljati kašelj in druge bolezni pljuč in dihal. Za pljuča se priporoča piti in jesti posušene lilijine cvetove (lahko kot čaj ali v obliki najrazličnejših jedi), saj lepo navlažijo in okrepijo pljuča.
JESENSKA PREHRANA
»Zgodaj jeseni moramo ‘posušiti’ vlago, ki jo je prineslo poletje, malo pozneje v jeseni pa ‘navlažiti’ suhost, ki jo prinaša jesen, da v zimo vstopimo čim bolj pripravljeni,« pravi dr. Ping, ki ima tudi nekaj konkretnih navodil glede prehrane.
Tako priporoča, da jeseni uživamo čim več stvari, ki krepijo Yin in vlažijo pljuča, na primer kitajski yam (v Sloveniji ga lahko nadomestimo z navadnim krompirjem), sezonsko sadje – jabolka, hruške, nekoliko pozneje tudi mandarine, pomaranče, grenivke, kivi itd. Jeseni ne uživamo preveč cimeta, ingverja in pekočih stvari, saj preveč izsušijo telo.
Kot pri prehrani tudi pri prehranskih dodatkih gledamo, da uživamo take, ki vlažijo pljuča in krepijo Yin – med drugim so to kitajski bodičasti luknjičar (fu ling), bela drhtavka (yin er), ameriški ginseng, kitajske lilije. Vse te stvari lahko uživamo tudi pri prehrani, ne zgolj kot dodatke – odvisno seveda od tega, v kakšni obliki jih dobimo.
V času, ko smo bolj pod stresom ali obremenjeni, je dobro, da si naredimo kuro z B-komplexom, ki bo na naraven način pomiril živčni sistem, izboljšal apetit in tudi spanec. Ljudje, ki imajo težave s kostmi, naj še posebej jeseni in pozimi uživajo dodatek Kalcija (z vitaminom D3), ob krčih pa tudi Magnezij.
OB PREHLADU IN GRIPI ODLEŽIMO
Kljub vsem pripravam pa se seveda še vedno lahko zgodi, da podležemo virusu gripe ali prehlada. »Če se prehladimo ali zbolimo, moramo veliko počivati in piti veliko tekočine. Čaj z medom in limono, ki ga pijete v Sloveniji, je tudi zelo primeren,« pravi dr. Ping, ki svetuje tudi, da uživate mandarine, pomaranče, grenivke, kivi in podobno sadje.
Prostore zračite, da se v sobah ne zadržuje slab zrak, vendar pri tem pazite, da vas ne prepiha. Prostore lahko tudi očistite s kisom, ki ga pustite izparevati na najnižji temperaturi za pol ure. V tem času odprete vsa vrata v vašem stanovanju. Uporabite 3dcl kisa in 3 dcl vode, da ne bo koncentrat premočen. »To je še posebej dobra metoda takrat, ko predšolski in šolski otroci prinašajo domov različne viruse, saj jih kis na naraven način uspešno uniči,« svetuje dr. Cheng Ping.
Tradicionalna kitajska medicina sicer loči več tipov prehlada: tip Veter/Hlad ter tipa Veter/Vročina. »Dobro je, da najprej diagnosticiramo, za kateri tip prehlada gre, ter nato v skladu s priporočili TKM odreagiramo,« pravi zdravnik.
MITI IN LEGENDE
Pri nas nekateri pravijo, da je dobro, da si imunski sistem krepimo tudi tako, da se navadimo, da nas hladi. Dr. Cheng Ping pa pravi, da v TKM velja načelo, da moramo spomladi, ko vreme postaja toplejše, sloje oblačil odlagati počasi, tudi če nam je vroče, da se ne prehladimo. »Prav tako velja, da jeseni oblačila dodajamo čim počasneje, da se telo pripravi na hladnejše mesece. Torej načelo krepitve odpornosti z izpostavljanjem hladu poznamo tudi v TKM, vendar ni tako ‘drastično’ kot ponekod na Zahodu, kjer ljudje tudi goli hodijo na sneg za nekaj minut, da si okrepijo odpornost. Takih postopkov ne priporočam ljudem, ki tega niso vajeni, tisti, ki to počnejo že dolgo, pa lahko brez problemov nadaljujejo.«
Za krepitev odpornosti številni svetujejo tudi savnanje. A dr. Cheng Ping ga jeseni odsvetuje, saj po pravilih TKM v tem času preveč izsušujejo telo. Je pa savnanje koristno pozimi, »saj spodbudi cirkulacijo krvi. Pazite pa, da se v savni ne zadržujete predolgo, pred savnanjem ne jejte preveč in bodite pozorni na zadosten vnos tekočin. Kot sem omenil, se tudi ne izpostavljajte drastičnim spremembam temperature (skakanje v ledeno vodo po savnanju), če tega niste vajeni že od prej.«