Zakaj je dobro jesti jajca – kitajska medicina ima zanimive odgovore!

Kmalu bomo barvali jajčka in jih v teh prihajajočih prazničnih dneh mogoče pojedli tudi več kot sicer. Torej, kakšne zdravstvene koristi imajo jajca po mnenju tradicionalne kitajske medicine?

Kaj vse vsebujejo jajca?

Po teoriji kitajske medicine imajo jajca hladilne lastnosti za telo, kar pomeni, da krepijo element Yin in kri. Imajo sposobnost zdravljenja in lajšanja suhega kašlja in hripavega glasu. So odličen in poceni vir visokokakovostnih beljakovin, saj eno jajce zagotavlja več kot 10 odstotkov dnevne vrednosti beljakovin. Tudi zgradba človeškega telesa je zgrajena iz beljakovin in beljakovine oskrbujejo telo z esencialnimi aminokislinami.
Jajca poleg beljakovin vsebujejo tudi holin, pomembno hranilo za razvoj možganov in zdravje srca in ožilja. Holin naj bi bil predvsem pomemben za nosečnice in doječe matere za zagotovitev zdravega razvoja možganov ploda. Rečeno je tudi, da so jajca vir vseh vitaminov skupine B, vključno z B12, ki je ključnega pomena za tvorbo krvi in ga drugače najdemo le v mesnih izdelkih.
Jajca vsebujejo tudi vitamine A, D in E, železo, kalcij, fosfor in kalij. Poleg tega lahko lutein, karotenoid, ki podpira zdravje vida, najdemo v še večjih količinah v jajcih kot v listnati zelenjavi, kot je špinača. Vsi jajčni vitamini A, D, E, holin, in večino ostalih hranilnih snovi najdemo izključno v rumenjaku. Glede rumenjaka pa je nekaj polemik; rečeno je bilo, da uživanje rumenjaka prispeva k visokemu holesterolu. Medtem, ko strokovnjaki zdaj pravijo, da eno jajce na dan ne vpliva na škodljivo raven holesterola, bodo ljudje, ki so na dieti z nikzkim holesterolom in tisti, ki jim grozi diabetes tipa 2, morda le morali zmanjšati porabo jajc.

Ženske po porodu in med nosečnostjo

Po kitajski medicini jajca ne le zagotavljajo dobro prehrano našemu telesu, temveč imajo tudi posebne zdravstvene koristi za ženske po porodu. Zelo znana knjiga o kitajskem zeliščarstvu (Ben cao gang mu) navaja, da rumenjak krepi element Yin in Kri. Med porodom telo v zelo kratkem času izgubi veliko tekočine in krvi, kar vodi do pomanjkanja Yina in krvi. To lahko privede do simptomov kot so žeja, zaprtje, suha koža, bledica, omotica, izguba las. Ženske, ki dojijo takoj po porodu so temu še bolj izpostavljene, zato je za novopečene mamice pomembno, da zagotovijo telesu hranljivo, kakovostno prehrano za ustvarjanje kvalitetnega mleka za dojenje. V teoriji kitajske medicine se mleko proizvaja iz krvi, zato je krepitev krvi in Yina tako izpostavljena. Kitajski zdravniki so ustvarili recept iz jajc, kisa, ingverja in sladkorja za mamice pred in po porodu. Ta priprava jajc je na Kitajskem zelo popularna in jih v zimskem mesecu najdemo v številnih restavracijah, še posebej v zimskem in hladnem letnem času.

Recept:
20 trdo kuhanih jajc brez lupine
500ml kitajskega črnega kisa
2l vode
250g svežega ingverja narezanega na majhne koščke
1 skodelica rjavega sladkorja

Kis, vodo, ingver in sladkor na majhnem ognju kuhamo 20 minut. V ‘juho’ dodamo trdo kuhana jajca. Mešanico jajc in juhe pustite, da se dva tedna shranita v hladilniku. Po tem času so jajca pripravljena za uživanje. Na dan lahko pojeste 1 do 2 jajci z ingverjem in malo tekočine. Najbolje pa je, da jajca in juho naprej pogrejemo in uživamo toplo. Ta jed pomaga izboljšati cirkulacijo v medenici in pomaga telesu odstraniti staro kri (poporodna menstruacija). Tonificira Yin in kri. Zmanjšuje tudi neželene učinke po porodu in mamici pomaga do hitrejšega okrevanja.
Uživanje teh jajčk pa ni samo za novopečene mamice temveč za vse ljudi, ki jih mučijo simptomi, našteti zgoraj (zaprtje, suha koža, bledica, itd.)

Jajčni beljaki za izboljšanje spanja

Po teoriji tradicionalne kitajske medicine imajo jajčni beljaki hladilne učinke na telo, ki blagodejno vplivajo na srce in ledvice. In nekatere težave s spanjem so po TKM povezane prav s tema dvema organoma, ki pripadata elementoma Ogenj in Voda. Porušeno ravnovesje med Ognjem in Vodo lahko pripelje tudi do drugih simptomov, kot je občutek stresa in pretiranega čustvovanja, prisotne so čahko zelo žive sanje, lahek spanec, pogosto prebujanje tekom noči, bolečine v križu, palpitacije, nočno prebujanje zaradi odvajanje vode itd.

Kakšen recept nam ponuja TKM:
1 skodelica mleka
1 jajčni beljak

Obe sestavini dobro zmešajte in segrejte na štedilniku do 70 ali 80 stopinj (med ogrevanjem tekočino neprestano mešajte).
Napitek se najbolj priporoča zaužiti dve uri pred spanjem. Njegovi učinki so, da razbistri um, pomiri telo, uravnoteži sistema srca in ledvic, torej element Ognja in Vode. Napitek je priporočeno piti do trikrat na teden.

Brez skrbi si v teh prazničnih dneh privoščite kakšno pisano kuhano jajčko in pomislite na vse dobre lastnosti, ki nam jih prinaša.

Pa dober tek in lepe velikonočne praznike vam želimo!