Po teoriji tradicionalne kitajske medicine (TKM) vročemu poletju vlada element Ogenj, ki je povezan s srcem in tankim črevesjem. V tem obdobju nas še posebej zamikajo sladoled, mrzle in gazirane pijače, hladna in surova hrana ter hladne kopeli. Vendar pa po TKM ledeni priboljški v resnici ne pomagajo telesu, da se ohladi. Mrzla hrana in pijača zahtevata od telesa več energije, saj ju morajo organi najprej segreti na telesno temperaturo, zato je učinek le kratkotrajni. Mrzla hrana in pijača upočasnita prebavo in presnovo, kar vodi do simptomov, kot so napihnjenost, bolečine v želodcu in driska.
Namesto, da posežete po hrani z nizko temperaturo, se raje odločite za hrano, ki ima po svojih lastnostih hladilni učinek na telo. To so predvsem poprova meta, lubenica, fižol mungo, kitajske krizanteme, kumare, zelena in mlečni izdelki. Tudi grenak okus ima podobne lastnosti, ampak ne pozabite, vse uživajte v zmernih količinah, da ne porušite svojega notranjega ravnovesja.
Lastnosti poprove mete
V TKM pravimo, da ima poprova meta ostre, aromatične in hladilne lastnosti. Povezana je z meridijani pljuč in jeter, uporablja pa se za izganjanje presežka vetra in vročine iz telesa. V kitajskem zeliščarstvu se veliko uporablja za lajšanje glavobola, omotice in izboljšanje vida. Prav tako lajša bolečine v grlu, srbečico in pomirja kožne izpuščaje. Blaži občutke tesnobe in stres, ki sta povezana z zakrčenostjo jetrne energije.
Uživanje poprove mete
Uporabimo jo lahko z uživanjem (peroralno) ali neposredno na koži (dermalno)
Peroralna uporaba: V TKM se poprova meta uporablja v obliki čajev, tinktur in sirupov. Užitni deli so stebla in listi. V takšni obliki je primerna predvsem za odvajanje presežka toplote iz telesa ter za pomiritev živčnega sistema. Pogosto se kombinira z drugimi zelišči, ki poleg toplote razpršijo tudi škodljivi vpliv vetra iz telesa ter tako lajšajo prehladna obolenja, kjer je prisoten vnetni proces, bakterije in virusi. Ima izjemne hladilne lastnosti za telo, zato je primerna za vroče poletne dni, saj nas ohladi na naraven način.
Kdo naj bo previden pri uživanju poprove mete? Ker poprova meta zelo hladi je dobro, da je ne uporabljamo v prevelikih količinah. Še posebej ljudje, ki imajo občutljiv prebavni sistem, kot je tekoče blato in odvajanje mehkega blata večkrat na dan. Pozorni naj bodo tudi ljudje, ki se veliko potijo, saj meta dodatno spodbuja potenje.
Dermalna uporaba: Eterično olje poprove mete lahko nanesete neposredno na kožo in takoj boste začutili njen hladilni učinek. Uporablja se jo lahko v primeru kožne alergije, ko je prisotna srbečica, hkrati ima tudi protivnetni učinek, zato je dobrodošla pri pikih žuželk. Količina, ki jo nanesete na mesto kože naj bo majhna, nato jo nežno vmasirajte in pustite, da se absorbira v kožo. Olajšanje občutite že takoj po nanosu. Spiranje ni potrebno.
Vlažilci zraka in difuzorji: Če vam je vroče med delom ali doma, nakapajte pet kapljic eteričnega olja poprove mete v vlažilec zraka. Hladen, prijeten in osvežujoč vonj poprove mete vas bo prijetno ohladil. Z vdihavanjem si lahko lajšate tudi okužbe zgornjih dihal v sezoni prehladov. Je odlična za preventivne in kurativne namene.
Kaj vsebuje?
Poprova meta je odličen vir vitamina C in vitamina A. Prav tako vsebuje magnezij, folate, prehranske vlaknine, kalcij, železo in vitamin B2.
Nasvet za okusen metin čaj – listov ne namakajte v vreli vodi
Za eno skodelico čaja potrebujete 7 do 10 listov poprove mete. Naberite lepe in zelene liste ter jih sperite z vodo. Nato liste zdrobite z drgnjenjem listov med prsti. To pomaga sprostiti okus in aromo zelišča. Listi naj bodo videti zmečkani in bolj izrazito zeleni. Sveže zdrobljene liste položite v skodelico in zavrite vodo. Nato pustite vodo, da se malce ohladi, saj je čaj iz poprove mete veliko bolj okusen, če ga namakamo v vroči in ne vreli vodi. Ko so vsi listi potopljeni v vroči vodi, skodelico pokrijte in pustite delovati 7 do 12 minut, preden odstranite liste.
Uživajte v sveži skodelici čaja iz poprove mete!