Poleti zdravimo zimske bolezni in pozimi bolezni, ki se pojavljajo poleti
Tradicionalna kitajska medicina (v nadaljevanju TKM) je skozi tisočletja razvila edinstveni, obsežni in sistematični razvoj diagnosticiranja na podlagi človekovega notranjega dogajanja organov, kot tudi zdravljenja. Tako je njena prednost v tem, da ne lajša le simptomov temveč odkriva vzroke za nastanek bolezni in težav. Iz tega razloga tudi pretirana čustvena stanja, kot je nenehna žalost, skrb, razmišljanje in strah prepoznava kot porušeno notranje ravnovesje in bolezensko stanje. TKM uči, da je človek del narave, neločljivo povezan in odvisen od nje, zato je skozi dolgoletna opazovanja narave sčasoma dobila skrite odgovore in uspešne ter preproste metode za zdravljenje človeka. Diagnostika, ki izhaja iz igre petih elementov in z njimi povezanimi notranjimi organi ter iz stanj med elementoma yin in yang, gibanja vitalne življenjske energije qi po telesu, daje utemeljene in konkretne odgovore na človekovo stanje. Preko zaznavanja pulzov notranjih organov na zapestjih obeh rok so ugotovili, da se pulzi lahko tudi glede na letne čase spreminjajo, sploh kadar redno in preventivno ne skrbimo dobro za naše zdravje. Letne čase so razdelili na pet obdobij, vsakemu obdobju pripisali določen element (les, ogenj, zemlja, kovina, voda) in dva organa (polni in votli organ), ki mu pripadata. Spomladanskemu času pripadata organa jeter in žolčnika, poletju srce in tanko črevo, poznemu poletju vranica in želodec, jesenskemu pljuča in debelo črevo ter zimskemu ledvice in mehur. Če upoštevamo to znanje lahko v vsakem obdobju pravilno poskrbimo za določen organ ter tako ohranjamo naše zdravje. Prav tako je pomembno, da v poletnem času skrbimo za porast energije yang, ko vlada njen višek, saj s tem poskrbimo za zalogo tople in vroče energije za mrzle zimske dni. Obratno velja za zimsko obdobje, ko doseže svoj višek energija yin. Takrat je potrebno uživati živila in zelišča, ki so po lastnostih bolj hladna ali nevtralna, saj se v nasprotnem primeru v telesu nakopiči preveč vročine ali notranjega ognja, ki lahko organe izčrpa. Gledišče je tako ravno nasprotno od našega, zahodnega vpogleda, ko pozimi zelo radi pijemo ingverjev čaj ter ostala topla zelišča, ki nas le za trenutek ogrejejo, če pa pretiravamo lahko opazimo, da smo bolj nemirni, nesproščeni in nas lahko stvari hitro spravijo ‘iz tira’. Za zdravje je tako ključnega pomena, da prepoznamo določene vzorce ter nato reagiramo v skladu z njimi, tako da ustvarimo notranje ravnovesje, harmonijo in red. Kadar v telesu ni pravilnega gibanja med elementoma yin in yang, izbruhnejo ali se pojavijo težave. Teh majhnih težav pa velikokrat sploh več ne prepoznamo in zaznamo, saj so postale že nas vsakdan, ker vzroke iščemo zunaj nas, v preobsežnem delu, stresu ki nam ga povzroča služba, nerazumevanju partnerja itd, namesto da bi se zazrli vase in ugotovili kaj je tisto, kar nam povzroča nemiren um.
Zimski čas pa ni le obdobje, ko krepimo našo energijo yin ter element vode, kateremu pripadajo ledvice in mehur. Zima je tudi čas, ko lahko zelo veliko naredimo za ohranjanje našega zdravja, preventivno. Opazujte naravo, pozimi narava počiva in si tako nabira energijo in moč za pomlad, ko sledi razcvet. Tako deluje tudi človeško telo. Pozimi si ne smemo dopustiti, da energijo po nepotrebnem trošimo. Znati moramo poslušati srce in telo, ko je čas za počitek. Znati se moramo pravilno prehranjevati, kratkemu dnevu prilagoditi telesno aktivnost in rekreacijo ter pametno razporediti zalogo v našem notranjem ‘skladišču’, ki smo ga pripravili v poletnem in jesenskem času. Kadar zaloge ni ali jo nepravilno razporedimo sledi v spomladanskem času izbruh določenih težav, kot so alergije, težave s kožo, utrujenost, izčrpanost, nemir ali poslabšanje določenih težav, ki jih že imamo. Dr. Lu Li iz ordinacije Dao TKM v Ljubljani tako svetuje, da ukrepamo že zdaj. Navajamo živila ali zelišča, ki so še posebej primerna za zimsko obdobje, seveda pa jih lahko v pravi meri uživamo tudi tekom leta. Kljub temu, da določenemu letnemu obdobju pripadata določena dva organa, moramo imeti v mislih, da hkrati krepimo tudi ostale organe, saj šele tako telesu zagotavljamo ravnovesje in harmonijo.
1. Jagode Goji: za krepitev jeter, ledvične esence Jing in za bistrejše oči.
Še posebej v zimskem času se priporoča uživanje 20g jagod goji na dan. So sladko kisle po okusu kar spodbuja delovanje jeter, ki skladiščijo kri. Jetrna kri ima tudi funkcijo, da prekrvavi in nahrani ostale notranje organe. Jagode še posebej vplivajo na ledvično esenco Jing, ki jo imenujemo tudi ‘bistvo’ življenja, najpomembnejša življenjska energija človeka, tudi spolna energija. Ko ledvična esenca upade pod določen nivo, izbruhne bolezen ali se pojavijo težave. Poleg tega, jagode Goji sproščajo tudi živčni sistem. Spodbujajo organe, da ustvarijo čim več telesnih tekočin, saj se pozimi tkiva, sluznice in organi hitro izsušijo. Poleg ostalih težav imamo tako velikokrat izsušene oči, ki nas pečejo ali srbijo ali pa se prekomerno solzijo. Jagode Goji lahko namočimo v vročo vodo in pustimo, da se malo ohladijo. Še tople pojemo in hkrati popijemo tudi tekočino, v kateri so se namakale. Lahko pa jih preprosto počasi žvečimo (100x), da se ustvari čim več sline, saj z žvečenjem poskrbimo za veliko boljšo absorpcijo vseh hranil iz jagod Goji za naše telo. Odlične so tudi kot juha v kombinaciji s svetlobnim korenom (Chinese yam ali Shanyao) in z rdečimi kitajskimi datlji (Chinese dates ali Dazao).
2. Kitajski datlji: bogati z železom.
Na Kitajskem obstaja rek, ki je zelo podoben našemu slovenskemu reku o jabolkih:«Trije datlji na dan, preženejo starost vstran.« Datlji so po lastnostih toplo živilo ali zelišče, ki organe nežno ogrevajo. Hkrati so zelo primerni za ljudi, ki jih muči pomanjkanje energije in nenehna utrujenost, v TKM temu pravimo šibkost ali upad vranične energije. Uživajo jih tudi ljudje, ki so slabokrvni ali anemični. Dobrodejno vplivajo na živčni sistem in krvni obtok. Ker so po lastnostih topli so še posebej primerni za ljudi, ki imajo pozimi mrzle roke in noge ter jih na splošno rado zebe. Kuhani v vodi še posebej krepijo in grejejo želodec in odpravljajo z njim povezane težave, kot so bolečine v trebuhu, želodcu, napihnjenost. Drugače se lahko uživajo kot posušen sadež, priporočeno je, da se čim bolj prežvečijo.
3. Astragalus: tonificira,krepi in oblikuje vitalno energijo Qi.
V zimskem času, ko se vreme nenadoma zelo ohladi, je tudi večja pojavnost kardiovaskularnih in cerebrovaskularnih bolezni, čemur sledi fizična šibkost in oslabitev imunske odpornosti. Telo je tako veliko bolj dovzetno za razne prehlade, gripe, viruse ter druga obolenja. Ljudje, ki jih rado zebe morajo še posebej skrbeti za dobro fizično kondicijo in zdravje, saj se hladno telo le težko brani pred vdori patogenih dejavnikov v telo. TKM uči, da vitalna energija qi potiska po ožilju kri; kadar je v telesu prisotna stagnacija energije qi temu zato sledi tudi zastajanje krvi. Iz tega razloga se v telesu začnejo kopičiti toksini in druge škodljive snovi, odvečna vlaga, sluz. Astragalus, ki krepi energijo qi, tako poskrbi tudi za zdravo kri. Odlično vpliva na vranico, pljuča, jetra in ledvice in je tako primeren za skoraj vsakogar, le za nosečnice v zadnjem tromesečju je priporočljivo, da se o uporabi posvetujejo z izkušenim zdravnikom TKM .
4. Kitajska angelika: izboljša cirkulacijo krvi in izžene nakopičen hlad iz telesa.
Že pred 1800 leti so zdravniki tradicionalne kitajske medicine raziskovali pomen in učinkovine kitajske angelike. Ugotovili so, da je zelišče več kot primerno v jesenskem in zimskem obdobju, saj ima sposobnost, da nakopičeni hlad in mraz izžene iz telesa. Že od starih časov naprej in vse do danes na Kitajskem uporabljajo angeliko skupaj z ingverjem in ovčjim mesom iz katerega skuhajo juho. Stari mojstri in zdravniki pravijo, da se v kitajski angeliki skriva ‘rešitev za Kri’. Na telo ima topel vpliv, krepi jetra, srce in vranico, pospešuje krvni obtok, lajša razne bolečine in ima rahel odvajalni učinek. Angelika ni primerna le za ženske, kot se o tem rado govori, temveč jo lahko uporabljajo vsi, ki imajo težave s krvnim obtokom, slabokrvnostjo, omotičnostjo, palpitacijo ter ljudje, ki imajo bolečine v želodcu ali jih muči zaprtost, imajo bledo polt.
5. Bela redkev: lajša vnetja in povišano telesno temperaturo ter zmanjšuje nakopičeno sluz.
Tradicionalna kitajska medicina uči, da je pozimi potrebno jesti redkev ter se poleti krepiti z ingverjem. To je le eden izmed načinov kako lahko ohranimo ravnovesje med elementoma yin in yang v telesu. Bela redkev je zelenjava, ki jo imamo na voljo predvsem v hladnejšem obdobju, jeseni in pozimi, saj je takrat njen čas zorenja. Ima tudi preventivne učinke, saj telesu pomaga, da se v obdobju porasta z virusi lažje ubrani škodljivim vplivom ter hitreje preboli bolezen. Pri nas je bela redkev le zelenjava, na Kitajskem pa ji pripisujejo večjo vrednost in spada med naravna zelišča in zdravila. Bela redkev ščiti pljuča in jim pomaga pri filtriranju in izganjanju škodljivih vplivov iz telesa. Stari kitajski zdravniki pravijo, da se v pljučih lahko hitro naseli ‘zli duh’, ki poškoduje pljuča in zavira njihove fiziološke funkcije. Bela redkev igra tako ključno vlogo kot ‘rešiteljica’ pri vdoru škodljivih vplivov v telesu. Krepi torej imunski sistem, pljuča in želodec. Ker je po lastnostih hladna, iz telesa izganja vročino in sluz ter skrbi za pravilno razprševanje telesnih tekočin. Uravnava tudi prebavo in prebavne motnje, napenjanje ter ljudem, ki imajo težave s prekomernim mokrenjem.
6. Nerafinirani rjavi sladkor: zmanjšuje otekline in hematome, pospešuje cirkulacijo krvi in lajša bolečine.
Poceni in preprosto živilo, ki je še posebej primerno v zimskem obdobju je prav rjavi sladkor. V dobri, a napačni veri za zdravje mu ne pripisujemo tako učinkovitih lastnosti, kot bi bilo potrebno. Kitajski zdravniki pravijo, da je nerafinirani rjavi sladkor poln vitaminov in železa, vsebuje tudi cink, mangan in druge minerale, ki jih potrebuje telo. Spada med živila, ki imajo tople lastnosti, zato je še posebej pomemben za krepitev vranice in želodca. Lajša tudi bolečine in se še posebej priporoča po okrevanju bolezni starejših ljudi, saj krepi kri in nahrani krvne celice. Dnevni vnos pa naj ne bi presegel 25g.
Tekst: Petra Kolar, vodja ordinacije Dao TKM v Ljubljani
Za več informacij o smo dosegljivi na telefon 031 766 888 ali preko e-maila: info@daotkm.si